Drakenboot Festival op FacebookDrakenboot Festival op Twitter
 

Wat is het Drakenboot Festival?

Het Drakenbootfestival is een traditionele Chinese feestdag waarbij het houden van drakenbootraces centraal staat. Het drakenbootvaren is een eeuwenoude Chinese sport, die meer dan 2.000 jaar geleden als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen is ontstaan aan de oevers van de Zuid-Chinese valleien. Enkele jaren geleden is de sport overgewaaid naar Europa, zodat wij hier nu ook van kunnen genieten. 

Drakenboot Festival in Nederland

In China vieren de mensen dit festival naast het drakenbootracen ook door het bereiden en eten van rijstwraps (zongzi) en het drinken van traditionele wijn. In Tilburg kun je lekker genieten van bekende snacks en drankjes bij verschillende horecapunten en terrassen

De drakenboot

Een drakenboot is een soort open kano van ongeveer 12,5 meter lang waarin maximaal 20 peddelaars zitten. Daarnaast zijn er een stuurman of stuurvrouw en een drummer aan boord. In Tilburg bestaan teams uit 8 of 16 peddelaars en 1 drummer. 

drakenboot racen

Chinese legende

De eerste deelnemers aan het drakenbootvaren waren bijgelovig en hielden hun eigen viering van de 5de dag van de 5de volle maan maand van de Chinese kalender. Deze tijd van het jaar ging traditioneel gepaard met ziekte en de dood. De race werd gehouden om de aandacht van hun tegenslagen af te leiden en als aanmoediging voor de regen, die nodig was voor vruchtbaarheid en voorspoed.

Het object van hun aanbidding was de draak. Het meest vereerde teken van de Chinese dierenriem is traditioneel een symbool voor water. Het wordt gebruikt als symbool om de rivieren en zeeën de baas te zijn en de wolken en regen te overheersen.

Volg ons op facebook